ႏြားႏို႔အခ်ိဳ႕တြင္ ဆိုးေဆးမ်ားအသံုးျပဳေနသျဖင့္ အေရာအ ေႏွာပါဝင္သည့္ အစားအစာမ်ား ႏွင့္ ဓာတုေဆးဝါး အသံုးျပဳထား သည့္ အသီးအႏွံမ်ားကို ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါရွင္မ်ား သတိျပဳစားသံုးသင့္ေၾကာင္း သတင္းရရွိ သည္။
ႏြားႏို႔အရည္ပ်စ္ေစရန္ ႀကံမွ ထုတ္လုပ္သည့္ပစၥည္းမ်ားထည့္ ျခင္း၊ ဒံေပါက္ ခ်က္ရာတြင္ အ သံုးျပဳသည့္ ဆိုးေဆးမ်ားပါဝင္ေန ေသာေၾကာင့္ ေသခ်ာစြာ ေရြးခ်ယ္ေသာက္သံုးသင့္ေၾကာင္း ျမန္မာ ႏိုင္ငံဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳအသင္းဥကၠ႒ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ တင့္ေဆြ လတ္က ေျပာသည္။
‘‘အရင္တုန္းက ႏြားႏို႔ကို ေရ ေရာတာ၊ ႏြားႏို႔ပ်စ္ေအာင္ဆိုၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္ရင္ ေသာက္တဲ့ ဆခါး ေရာတာေတြ၊ သၾကားထည့္တာ ေတြရွိတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ႏြားႏို႔ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို ဒီလိုလုပ္ တယ္ဆိုတာ ေလ့လာထားတဲ့ သု ေတသနေတြအရ ေျပာတာ။ အခု က်ေတာ့ ႀကံက ထြက္တဲ့ဟာကို က်ိဳလိုက္ရင္ ကပ္ေစးႏွဲဆိုတာ ရွိ တယ္။ အဲဒါေရာတယ္။ ေနာက္ၿပီးႏြားႏို႔အေရာင္က ဝါတာတာ ဆို ေတာ့ ဒံေပါက္ဆိုးေဆးနည္းနည္းထည့္လိုက္တယ္လို႔ ႏြားႏို႔ေရာင္းတဲ့သူတခ်ိဳ႕ကို ေမးၾကည့္လို႔သိရတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏြားႏို႔စစ္စစ္ကို ေသေသခ်ာခ်ာေရြးခ်ယ္ၿပီးမွ ေသာက္ပါ’’ဟု ၎က ဆုိသည္။
ဆန္ကို စားသံုးသည့္အခါ၌ လည္း အလြန္အကြၽံ ျဖဴေအာင္ ခြၽတ္ထားသည့္ ဆန္မ်ားထက္ လံုးတီးဆန္ (အညိဳေရာင္က်န္သည့္ ဆန္)မ်ားကို ေရြးခ်ယ္သင့္ၿပီး ေစ်း ကြက္အတြင္း ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွင္ မ်ားအတြက္ ဆိုကာ သတ္မွတ္ ေရာင္းခ်ေနသည့္ဆန္မ်ားသည္ ဆီးခ်ိဳဆန္မဟုတ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာ တင့္ေဆြလတ္က ဆိုသည္။
‘‘ဆီးခ်ိဳသမားေတြအတြက္ ဆီးခ်ိဳဆန္ဆိုတာ တကယ္ေတာ့ မရွိဘူး။ ဆီးခ်ိဳဆန္ဆိုၿပီး ဘယ္သူ က သတ္မွတ္လိုက္လဲမသိဘူး။ ဆီးခ်ိဳဆန္ဆိုတာနဲ႔ ပံုမွန္ဆန္ထက္လည္း ေစ်းႏႈန္းက ပိုမ်ားသြား တယ္။ ဆီးခ်ိဳသမားေတြကလည္း ဆီးခ်ိဳဆန္စားထားတာ ကိုယ့္အ တြက္ လံုၿခံဳၿပီထင္ၿပီး တျခားမတည့္တဲ့ အစားအစာေတြပါ ေလွ်ာက္ၿပီး စားကုန္ၾကတယ္’’ဟု ၎က ေျပာသည္။
ထုိ႔အျပင္ အျဖဴေရာင္ေပါင္မုန္႔မ်ားသည္ ဆီးခ်ိဳကို ပိုမိုတက္ေစႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ၿပီး ေသြးခ်ိဳတက္ေနသည့္ အခ်ိန္တြင္ သစ္သီးဝလံစားသံုးျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ရန္ႏွင့္ ဓာတုဆိုးေဆး ထုိးသြင္းထားသည့္ အသီးအႏွံ မ်ားကို ပိုမိုသတိထားသင့္ေၾကာင္း ၎က ထပ္ေလာင္း ေျပာၾကား သည္။
7Day Daily
http://www.7daydaily.com